Topinambur i spółka, czyli kaszotto

Topinambur i inne warzywa na talerzu w wersji kaszotto

Topinambur jest warzywem nadal mało znanym, ale zyskującym ostatnio na popularności. Jeśli ktoś o nim nie słyszał to powiem, że inna nazwa to słonecznik bulwiasty i to powinno Wam dać wyobrażenie jego smaku. Warzywo to rośnie u mojego teścia na działce i zawsze jesienią dostajemy bulwy. Zrobiłam już zupę z topinambura, a pozostałe bulwy postanowiłam wykorzystać do dzisiejszego obiadu.
Danie, którego przepis przeczytacie poniżej to prawdziwa bomba witaminowa. Pora roku wymaga od nas dostarczania większej ilości witamin w pożywieniu, żeby wspomóc odporność naszego organizmu. Mieszanka, którą zaproponuje niewątpliwie dostarcza ich dużo. Sami się przekonajcie. Warzywa użyte w przepisie dostarczają witaminy: C, A, E, K, B6, kwas foliowy, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas i wiele innych witamin i minerałów, a także błonnik. Kasza pęczak to źródło błonnika, witamin z grupy B, witaminy E i K oraz magnezu, fosforu, cynku, selenu, manganu i miedzi. Odpowiednie jedzenie na naszym talerzu i suplementy diety nie są potrzebne. Danie to możecie zaserwować znajomym wegetarianom.

Mój pomysł na dzisiejszy obiad to kaszotto. Użyta kasza to pęczak jęczmienny, który jest na liście naszych ulubionych kasz. Warzywa to przegląd lodówki. Połączenie kaszy i warzyw dało potrawę zdrową o unikalnym smaku.

Przepis na kaszotto

Składniki:

  • 1 średniej wielkości cebula
  • topinambur: kilka bulw
  • 1 duża marchew
  • 2 średnie buraki czerwone
  • kawałek selera
  • 5 pieczarek
  • 1 szklanka kaszy pęczak
  • przyprawy: sól, pieprz czarny, rozmaryn, tymianek, majeranek

Sposób przygotowania:

  1. Wszystkie warzywa obieramy. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Topinambur, marchew, buraki, seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pieczarki drobno pokroić.
  2. Cebulę podsmażyć na oleju rzepakowym lub oliwie z oliwek. Dodać starte warzywa, pieczarki. Wszystko razem chwilę podsmażyć.
  3. Kaszę pęczak wypłukać w zimnej wodzie i dodać do warzyw.
  4. Całość zalewamy ok 3/4 litra wody, solimy, dodajemy pozostałe przyprawy i przykrywamy. Gotujemy na małym ogniu około pół godziny (aż warzywa i kasza będą miękkie), od czasu do czasu mieszając.

Potrawa gotowa. Osoby lubiące mięso i nie mogące wyobrazić sobie obiadu bez niego mogą dodać kawałek wołowiny.

Smacznego!

kaszotto, czyli topinambur i inne warzywa z kaszą pęczak

 

  1 comment for “Topinambur i spółka, czyli kaszotto

  1. 24 listopada 2017 at 12:48

    Przyznaje ze naleze wlasnie do osob ktore nie znaja tego warzywa. Jak dobrze jest poszerzac swoja wiedze 😊 moj maz z pewnoscia zdziwi sie widzac cos nowego na talerzu

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: