Racuchy drożdżowe, czyli pomysł na niedzielne śniadanie

Racuchy drożdżowe to przepis na udany początek dnia

Racuchy drożdżowe to nasze ulubione placuchy na śniadanie 🙂 częściej pojawiają się na kolację, bo jednak drożdżom trzeba dać czas 🙂 ale nadeszła niedziela i postanowiłam zrobić rodzince racuchy na śniadanie.

Moje dzieci lubią placki wszelkiego rodzaju, a te są również ulubione przez mojego męża 🙂 Nie ukrywam, że ja też je bardzo lubię. Tym razem zdecydowałam zrobić racuchy drożdżowe bez jabłek, bo miałam ochotę na racuchy z domową konfiturą z wiśni. Dziewczynki wybrały opcję bez dodatków.

Drożdże dość późno zawitały w mojej kuchni, bo wydawały mi się trudne w obsłudze : najpierw zaczyn potem wyrabiać i musi rosnąć …. Masakra. Ale spróbowałam, zaczęłam od domowej pizzy, potem był i chleb i grissini i około rok temu racuchy drożdżowe z jabłkami. Teraz nie zawsze robię z jabłkami, bo mamy dość dużo słoiczków z domowymi konfiturami, które z drożdżowymi racuchami smakują wprost cudownie. Dodatkowym ich atutem jest fakt, że drożdże są zdrowsze niż proszek do pieczenia czy soda. Lubię je również za to, że „nie piją” za dużo oleju, nie są więc zbyt tłuste.

Przepis na racuchy drożdżowe

Składniki

  • 50 g drożdży świeżych lub 14 g drożdży instant
  • 500g mąki pszennej
  • 3 łyżki cukru
  • szczypta soli
  • ciepłego mleka
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki ciepłego mleka
  • jeśli robimy z jabłkami to 3 – 4 jabłka

Sposób przygotowania:

1. Przygotować zaczyn: drożdże wymieszać z połową szklanki ciepłego mleka, łyżką cukru oraz łyżką mąki i odstawić na 10 minut.

2. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, szklankę ciepłego mleka, pozostałą część cukru, jajko oraz gotowy zaczyn. Wymieszać wszystko łyżką i odstawić w ciepłe miejsce na ok godzinę. Jeśli używamy drożdży instant i nie robimy zaczynu odstawiamy na dłużej – około 2 godziny.

3. Obrać 3 – 4 jabłka i zetrzeć je na tarce o grubych oczkach. Jabłka dodać do ciasta i odstawić na 15 – 20 minut.

4. Smażyć na oleju.

Muszę to napisać, jak widzicie racuchy na desce prezentują się apetycznie.

Smacznego!

  9 comments for “Racuchy drożdżowe, czyli pomysł na niedzielne śniadanie

  1. 28 listopada 2017 at 14:48

    Uwielbiam racuchy i z mila checia wyprobuje przepis 😊

    • admin
      28 listopada 2017 at 14:51

      Smacznego 🙂

  2. 28 listopada 2017 at 18:19

    uwielbiam racuchy drozdzowe, juz dawno nie robilam ! dzieki za przypomnienie 🙂

    • admin
      28 listopada 2017 at 19:00

      Proszę bardzo 🙂 to jest dla mnie danie jesienno – zimowe 🙂 przypomniałam sobie o nim niedawno

  3. 28 listopada 2017 at 19:16

    Często robię bardzo podobne racuchy z jabłkami, ale bez drożdży. 😉

  4. Marek
    28 listopada 2017 at 20:35

    O jak dawno nie jadłem.

  5. 29 listopada 2017 at 17:32

    Narobilas mi smaka. Jutro robię 😊

    • admin
      29 listopada 2017 at 18:33

      🙂

  6. 30 listopada 2017 at 11:27

    Chętnie bym zjadła. 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: