Pizza domowa, czyli gotuję z dziećmi dla dzieci

Pizza – nasz niedzielny obiad

Niedziela, czas na obiad. Co zrobić ? Zapytać dziecko 🙂 Jak już mamy dziecko to w kuchni tak naprawdę ono rządzi. Moje dziecko zdecydowało, że ma ochotę na pizzę. Oczywiście na taką pizzę domową, którą zawsze razem przygotowujemy. Pomysł mi się spodobał, bo dobra domowa pizza jest smaczna i zdrowsza od gotowej.

Dziś do przygotowań dołączyła do nas młodsza córka, która z założenia miała spać, a w rzeczywistości po niecałej godzince się obudziła i spać nie chciała. Starsza najbardziej lubi lepić ciasto i przygotowywać pizzę dla mamy i taty ( czyli polewa sosikiem i posypuję składnikami). Dziś dla dziewczyn zrobiłam małe pizzę. W silikonowych formach do tary przygotowałam kolorowe pizzę. Od razu bardziej smakowały.

 

Przygotowałam pizzę ze świeżych drożdży, bo akurat w lodówce miałam potrzebną ilość. Jakiś czas temu częściej sięgałam po drożdże suche, bo niewątpliwą ich zaletą jest szybkość przygotowania ciasta drożdżowego (wystarczy wymieszać składniki i odstawić, pomijamy część przygotowywania zaczynu), ich wadą jest dłuższy czas wyrastania ciasta. Czasem jest to zaleta, gdy szłyśmy na spacer wyrabiałam ciasto, a po dwu godzinnym spacerze mogłyśmy już lepić pizze, czy przygotowywać grissini (niedługo przygotujemy i podzielę się przepisem). A teraz czas na przepis.

Pizza domowa – przepis

Składniki:

50 g świeżych drożdży lub 14 g suchych (dwa opakowania)

300 ml ciepłej wody

0,5 łyżeczki cukru

0,5 kg mąki

1 łyżka soli

1 łyżka oliwy z oliwek

 

 Przygotowanie:

  1. Rozczyn: drożdże rozpuścić w połowie ilości wody, dodać łyżkę mąki i 0,5 łyżeczki cukru. Odstawić na 10 minut do wyrośnięcia
  2. Przesiać mąkę, dodać sól, gotowy rozczyn, pozostałą wodę i wyrabiać ciasto. Pod koniec wyrabiania dodać oliwę z oliwek. Ciasto wyrabiamy ok 10 – 15 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Gotowe odstawiamy w ciepłe miejsce na około 1 godzinę.
  3. Wyrośnięte ciasto wykładamy na stolnicę chwilę wyrabiamy, dzielimy na mniejsze porcje (najczęściej dzieliłam na pół i pizzę rozkładałam na dużych blachach dołączonych do piekarnika. Na blachy najpierw rozkładam papier  do pieczenia). Ciasta nie trzeba wałkować wystarczy rozciągnąć na blasze palcami. Ale my wałkujemy, bo mojej córce bardzo się podoba wałkowanie. Pizza nadal jest smaczna, a ona ma zabawę 😉
  4. Na ciasto rozsmarowujemy sos pomidorowy, posypujemy startym serem i rozkładamy dodatki.
  5. Pieczemy w nagrzanym do 250 stopni C piekarniku (góra – dół) około 10 minut i pizza domowa gotowa. 🙂

 

Sos pomidorowy przygotowuje sama:

  • koncentrat pomidorowy (pół słoiczka), lub przecier pomidorowy
  • sól
  • cukier
  • zioła (ostatnio bardzo mi smakują mieszanka ziół włoskich)
  • czosnek

Wszystko razem zagotowuje i smaruje tak przygotowanym sosem nasze pizze

 

Dodatki:

Dla dzieci przygotowałam mini pizze z:

  • brokuł
  • mozzarella
  • szyneczka
  • żółta papryka

Dla męża:

  • kiełbasa śląska
  • kawałek upieczonej karkówki, który został z poprzedniego dnia
  • pieczarki
  • cebula
  • ogórek kiszony

Pizza domowa w naszym wydaniu – oczywiście dodatki są w 100% freestylem 🙂

Smacznego

  7 comments for “Pizza domowa, czyli gotuję z dziećmi dla dzieci

  1. 20 listopada 2017 at 17:39

    Na pewno jest pyszna 🙂

  2. 20 listopada 2017 at 17:40

    Na pewno jest przepyszna :))

  3. 20 listopada 2017 at 18:15

    Z dzieckiem trzeba gotować 🙂

    • admin
      20 listopada 2017 at 18:17

      Prawda. Dużo frajdy dla dziecka i rodzica 🙂

  4. 20 listopada 2017 at 19:40

    Od czytania mozna sie glodnym zrobic 😍

  5. 20 listopada 2017 at 21:15

    Pizza jest królową! Kluczowe w niej jest jednak ciasto.

    • admin
      20 listopada 2017 at 21:55

      Zgadzam się. Ciasto jest najważniejsze z przepisu powyżej wychodzi godne polecenia 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: