Ozór wołowy na dwa sposoby, czyli danie główne i przystawka

Ozór wołowy, który w czasach mojego dzieciństwa był przysmakiem prawie całkowicie zniknął ze stołów. W sklepie też już bardzo dawno nie spotkałam. Może jedynie gdzieś na hali targowej można kupić. Aż tu pewnego dnia taki świeżutki ozór trafił do naszej lodówki za sprawą mojej teściowej, która spotkała w sklepie, a że wie że mój mąż  bardzo lubi to nam kupiła. Ozór wołowy bardzo duży, bo ponad 1 kilogramowy.
Postanowiłam się z nim zmierzyć. Ze względu na wielkość przygotowałam dwa dania : przystawkę i główne danie obiadowe. Dziś jedliśmy ozorek w sosie chrzanowym, w lodówce tężeje ozór w galarecie. Oczywiście dzielę się tylko przepisami, które w mojej opinii i opinii mojej rodziny są dobre.

Przygotowania jakiegokolwiek dania z ozorem należy rozpocząć od umycia go i ugotowania, aby móc zdjąć skórę.

Przygotowanie ozora do dalszej obróbki

Włożyłam ozór do garnka z wodą, wrzuciłam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam i gotowałam prawie 2 godziny. Gdy ozór już wystygł obrałam go ze skóry, a wodę wylałam. Nalałam świeżej wody, ponownie włożyłam ozór, ziele angielskie, liść laurowy, posoliłam i gotowałam jeszcze 1,5 godziny . Teraz ozór był mięciutki i nadawał się do przygotowania kolejnych dań.

Przepis na ozór wołowy w sosie chrzanowym

Składniki

  • ozór wołowy
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki
  • 1 szklanka bulionu z gotowania ozora
  • 1 łyżeczka chrzanu
  • pół małego kubeczka śmietany 18%
  • sól
  • pieprz cytrynowy

Sposób przygotowania

  1. masło rozpuścić na patelni, dodać mąkę i przesmażyć, dodać bulion i dobrze wymieszać. Chwilę pogotować dodać smietane, chrzan, sól (chyba że bulion był dobrze posolony to nie trzeba) oraz pieprz cytrynowy.
  2. do gotowego sosu włożyć plastry ozora i chwilę pogotować.
  3. można jeść 🙂 My wybraliśmy opcję z ziemniakami

 

Przepis na ozór wołowy w galarecie

Składniki

  • ozór wołowy
  • pól litra bulionu z gotowania ozora
  • 2 łyżeczki żelatyny

Sposób przygotowania

  1. Ozór wołowy pokroić na plastry i ułożyć w naczyniu
  2. W gorącym bulionie rozpuścić żelatynę
  3. Zalać pokrojony ozór naszą galaretką i czekać aż stężeje.

Smacznego!!

  3 comments for “Ozór wołowy na dwa sposoby, czyli danie główne i przystawka

  1. 30 listopada 2017 at 08:03

    Dobre to jest, ale nawet nie wiedziałbym jak to zrobić…A pewnie Twój przepis jest extra skoro tradycyjnie w rodzinie wiecie jak to zrobić.

    • admin
      30 listopada 2017 at 11:19

      Mój akurat był to pierwszy raz z ozorem. Zawsze to mąż robił, ale moje ozory mąż zjadł ze smakiem, pozytywne opinie wydali mój tata i teść 🙂 czyli przepisem mogę się podzielić 🙂

  2. 30 listopada 2017 at 18:49

    Kurcze wygląda pysznie ale nie wiem czy bym się skusiła 😉

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: