Kaczka pieczona na kapuście kiszonej

Dzisiejszy dzień przyniósł nieoczekiwanie nowe wyzwanie kulinarne: przygotowanie na obiad kaczki.
Dlaczego to było wyzwanie ? Otóż ja nie przepadam za smakiem kaczki, unikam więc kiedy mogę 🙂 Rodzina już wie i gdy zapraszają na obiad przygotowują alternatywę dla mnie 🙂 Natomiast mój mąż to wielki smakosz kaczki. Uwielbia ją, dlatego gdy u nas na stole pojawia się ten rodzaj mięsa to wiadomo że autorem dania jest on 🙂
Dziś zaplanowałam na obiad pieczonego kurczaka, więc wyjęłam go z zamrażarki. Gdy się odmroził okazało się z kurczaka zrobiła się kaczka. Nie było już wyjścia trzeba było przygotować rozmrożone już mięso. Okazało się że nie mam w domu za dużo jabłek, ale za to mam kiszoną kapustę. Kiszona kapusta autorstwa mojej mamy, która podrzuca nam kapustkę na bigos lub surówkę (kapusta swojska, kiszona, najlepsza). Dziś posłużyła do przygotowania obiadu. Miałam duży stres podając kaczkę na stół. Zależało mi bowiem na werdykcie mojego osobistego jurora. Okazało się że obawy niepotrzebne, bo kaczka pieczona na kapuście kiszonej okazała się przepyszna, a przepis do ponownego wykorzystania 🙂
Zapraszam do wypróbowania przepisu i zachęcam do eksperymentowania w kuchni. Nie zawsze eksperyment się powiedzie, ale jak już się uda to jest duma 🙂

Przepis: kaczka pieczona  na kapuście kiszonej

Składniki

  • kaczka
  • 1/4 szklanki oleju
  • 1 łyżka majeranku
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 kg kapusty kiszonej
  • 4 suszone morele
  • 5 wędzonych śliwek
  • 1 łyżeczka cukru

Sposób przygotowania:

  1. Przygotować marynatę: olej, pieprz, sól, majeranek, cukier, przeciśnięty przez praskę czosnek wymieszać w miseczce. Powstałą pastą nasmarować kaczkę i odstawić na kilka godzin.
  2. Na dno naczynia żaroodpornego wyłożyć kiszoną kapustę (gdy jest za kwaśna wypłukać najpierw w wodzie) dodać morele, śliwki i cukier. Wszystko wymieszać.
  3. Na kapuście ułożyć kaczkę skórą do góry (ja miałam kaczkę przeciętą na dwie połówki). Przykryć naczynie pokrywką i wstawić do nagrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika (grzanie góra – dół).  Zapiekać tak przez pół godziny, po czym zmniejszyć temperaturę grzania do 170 stopni C i zapiekać do miękkości mięsa (ja piekłam godzinę). Na koniec odkryć naczynie, zwiększyć temperaturę do 200 stopni i zapiekać jeszcze 10-15 minut dla zrumienienia skórki.

Danie gotowe : mamy mięso i kapustę 🙂 Teraz tylko ziemniaki lub kasza 🙂

Smacznego

 

  3 comments for “Kaczka pieczona na kapuście kiszonej

  1. Jola
    23 stycznia 2018 at 20:56

    Podkradam przepis- u mnie kaczkę wszyscy uwielbiają więc będzie uczta 🙂

    • admin
      23 stycznia 2018 at 21:25

      Bardzo się cieszę i życzę smacznego Tobie i rodzince 🙂

  2. 23 stycznia 2018 at 21:07

    Za kaczką nigdy nie przepadałam z tego względu, że w zwykłym sklepie ciężko znaleźć taką, aby czuć w niej było kaczkę 😀 Ale sam przepis wygląda przepysznie i kto wie – jak będę miała kiedyś okazję, to na pewno spróbuję. I ta skórka wygląda tak kusząco, uwielbiam taką przypieczoną!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

%d bloggers like this: